Smoking - tuxedo the full story!

Smoking - Black Tie 

         

Hvad er en smoking? 
En smoking minder om et sort jakkesæt på tubo. silketurbo, for her er forskellene:
  • JAKKE
  • silke på revers (revers = En stor fold på hver side ned af brystkassen)
  • silkebetrukne knapper , også de små jakkesætsknapper på ærmerne
  • silke-lomme-kantning (indsyet ´fold´ på engelsk: piping)
  • BUKSER
  • Galoner -silkebåndene langes benene fra hoften og til gulvet
  • silke-linningen -i livet hvor bukserne lukkes

 

Farverne

Smokingfarven er tradiotionelt sort, i anvendelse. Mørkeblå, grå, bordeaux, mørkegrøn & lilla har sneget sig ind i farveskalaen. De fleste genkender veloursmokingjakken i netop disse nuancer,

 Det er en af de mest formelle påklædninger en herre kan iklæde sig. 

Smokingens historie

Smokingens skabelse kan tilskrives Edward VII (den daværende prins af Wales) og Savile Row skrædderen Henry Poole & co., som stadig eksisterer i dag. Prinsen forlangte en påklædning som var mere formel end et almindeligt jakkesæt men mindre formelt end en kjoledragt. Ideén var at prinsen kunne have en beklædning som var passende til både de uformelle omgivelser såvel som de formelle, og derved opstod det som man i England kalder en ''dinner jacket''.

Senere blev prinsen introduceret til den amerikanske millionær James Brown Potter, som var på besøg i Storbritannien. Edward VII arrangerede at James Potter skulle forbi prinsens skrædder og have sig en ''dinner jacket''. Potter tog derefter sin nye påklædning på til efterårs bal i Tuxedo Park, hvorefter den fik navnet Tuxedo i Amerika.

Men hvorfor kalder vi den så en smoking herhjemme?

Det gør vi fordi at en af  Edward VII's yndlingsjakker var hans rygejakke (smoking jacket på engelsk). Rygerjakken var en elegant jakke fremstillet i en tyk velour som mændene tog udover deres festbeklædning når de skulle i tilstødende lokaler og nyde et glas stærk spiritus, diskutere verdenssituationen og ikke mindst ryge. Dette gjorde de fordi at rygerjakken så ville absorbere røgen så deres fine selskab tøj ikke ville lugte af røg. Vask af tøj var ikke så hyppigt, som vi kender det idag. Men Edward VII var så glad for sin ryge jakke at det var denne han bedte Henry Poole om at tage inspiration fra da han skulle sy Prinsens ''dinner jacket''.

Forskellen på en smoking og et jakkesæt

Jakken

Smokingjakken differentierer sig på 4 punkter.

Reverset på en smoking vil altid være enten en spids revers eller en sjals revers, som vil have en flade af satin. På en traditionel jakkesæts jakke vil du for det meste finde en hak revers og nogengange en spids revers. Men reversen vil aldrig have den kendetegnende satinoverflade.

Knapperne på en smoking jakke vil også have en satinoverflade uden på både ærme og front knapperne. Smoking jakken vil altid være single-breasted med en knap til at lukke den med. På en almindelig jakke vil knapperne aldrig have en satinoverflade, og der er flere forskellige måder at lukke jakken, den mest almindelige værende single-breasted med to knapper.

Den glatte silhouette af en smoking er også en mærkbar adskillelse fra jakkesættet, og måden smokingen opnår dette er ved at fjerne flapperne fra lommerne. Et traditionelt jakkesæt vil også have to slidser på ryggen, men på en smoking vil der ofte slet ikke være slidser, i nogle tilfælde har smokingen dog en enkel slids.

Du vil også finde at ærmerne på din smoking vil være en smule kortere end på dine jakkesæt. Dette skyldes kutymen med at bære manchetknapper til sin smoking, og med kortere ærmer er der større sandsynlighed for at manchetknapperne kommer til sin ret.

Bemærk: En smoking burde altid være sort, dog ses det ofte at den fås i både midnats blå, bordeaux eller hvid, disse varianter passer dog bedst til mere uformelle/festlige arrangementer så som nytårsaften eller til et bryllup.

Bukserne

Den mest mærkbare forskel når man ser et par smoking bukser, vil utvivlsomt være silkegalonen som dækker syningerne på ydersiden af bække bukseben, så bukserne matcher jakkens silkedetaljer. Du vil ligeledes aldrig finde bæltestropper på et par smokingbukser, simpelthen fordi man aldrig burde bære et bælte til sin smoking. I stedet kunne man vælge et par seler eller sidejusteringer. Det skal også nævnes at smoking bukser oftest vil være sorte, uanset jakkens farve. (Undtagelser kan forekomme)

Vesten

Man kan også tage en vest på til sin smoking, dette er ikke noget man ser så ofte hvilket gør at det er en rigtig god måde at skille sig ud på til et black tie event. Der er dog ikke tale om en hvilken som helst sort vest, smoking vesten vil have de samme satin dækkede knapper som jakken og så vil den oftest have en meget dyb og rund udskæring, så den ikke dækker for detaljerne på smoking skjorten,  i stedet for den sædvanlige V-udskæring man ser på almindelige veste.

Tilbehør

Skjorten: Den klassiske smoking skjorte vil have en plisséret eller marcella front samt studs (aftagelige knapper) i stedet for almindelige skjorte knapper. Hvis du vil have et mere moderne og clean look kan du vælge en skjult front så knapperne er helt gemt væk. Skjorten ses også helst at have en almindelig krave, dog er der en undtagelse hvis smokingen skal bruges til et meget formelt event så kan man med fordel benytte sig af en wing collar (Som ellers hører sig til kjole og hvidt). Sidst men ikke mindst skal skjorten have dobbelt/fransk manchet.

Butterfly: Den mest iøjenfaldende karakteristisk ved smokingen er dens trofaste partner, nemlig butterflyen. Butterflyen vil oftest være fremstillet i sort silke, men kan også fås i stoffer som velour og i farver som midnats blå eller bordeaux.

Cummerbund: Et cummerbund er bredt stykke stof i silke eller satin som man bærer rundt om livet. Det eneste formål et cummerbund har er at dække for den nederste del af skjorten samt buksekanten og det ekstra stof som hænger lidt udover buksekanten. På denne måde får et cummerbund en til at fremstå langt mere elegant.

Seler: Da man aldrig skal have et bælte på til en smoking er seler den eneste måde hvorpå du kan holde bukserne oppe hvis ikke de kan af sig selv (Hvilket de selvfølgelig burde). Men selv hvis bukserne passer perfekt kan du stadig tage et par seler på da de går utrolig godt til en smoking, dog kun i hvid eller sort. (Og ja seler og cummerbund må gerne bæres sammen)

Lommeklud: Når du bærer en smoking burde du altid vælge en plain hvid klud, foldet som en presidential square.

Manchetknapper: Som tidligere nævnt skal skjorten altid være med dobbelt/fransk manchet, hvilket betyder at man også skal bruge et sæt manchetknapper. Normaltvis er manchetknapper en genial måde hvorpå man kan udtrykke noget af sin personlighed hvis man syntes at ens jakkesæt er for kedeligt. Dette gælder dog ikke når man bærer en smoking, fordi at dine studs og manchetknapper skal altid matche, derfor er den sorte onyx knap det mest sikre valg.

Afsluttende ord

Efter en gennemlæsning af denne guide burde du som læser at have stiftet bekendtskab med de regler som hører sig til at bære en smoking samt have evnen til at kunne kende forskel på en smoking og et jakkesæt. Men nu til dags er reglerne nærmere blevet en slags retningslinjer man kan følge hvis man er tvivl, fremfor at være den ubestridte lov som det var i gamle dage. Til ethvert rød løber-arrangement ser man i dag de kendte og deres designere bryde hver eneste regel som er blevet lagt ud her i artiklen, så du er selvfølgelig velkommen til at gøre det samme næste gang du skal have din smoking på til et bryllup eller nytårsaften. Står du derimod og skal til fest hos de royale hvor invitationen siger 'Black Tie', så vil vi råde dig til at holde sig til manuskriptet og ikke prøve at være alt for udfordrende.