Dandy X Herrernes Magasin NYE - 22/23

Dandy er et ældgammelt ord - ikke stenalder-agtigt, men fra 1700-tallet. Det har mange betydninger. Ordet er blevet brugt om en konge af Napoli og venner af det britiske og franske kongehus, samt om kyniske, om end underholdende snobber, der ville rejse sig fra middelklasse til adelighed.
Jeg kan lide versionen; modeløve, for det har intet med middelklasse og kongelige ambitioner at gøre. Modeløven er bare født til at være nær toppen af fødekæden, på modens savanne. Et godt outfit, kan få mig til at føle mig stålsat og farlig, også selvom jeg er blid som et lam. 
 
 
Hvorfor kalder man en københavnsk natklub for Dandy? Det snobbede er absolut til stede her i Dronningens Tværgade. Dandy´s indretning er overdådig, kurvet, blød, mønstret, absolut gennemtænkt til hver eneste overflade.  Dandy får et værtshus til at ligne en skyttegrav fra 1. verdenskrig. Nogen vil virkelig føle sig hjemme imellem prægtige tapeter og blød velour. Andre vil føle sig overvældet og fremmedgjort og grå i spejlbilledet af al den overflod af farver.  Dandy har fået det perfekte navn.
Det overdrevne element i moden blomstrer for tiden. Jeg fristes til at sige at der er fuld gang egocentrerer for tiden, alt skal være limited og selv simple sneak og frakker får absurde elementer, der fratager dem det nøgterne normale og kedelige. Det er en slags dandy, jeg ret vild med. En gummisko er pludselig dandy med kæmpe såler og vildeste farver. Alt er blevet lovligt, og det puritane klassiske element støjer endnu mere når det bringes sammen med f.eks. farver.
 
Det finere borgerskab i år 1800 klædte om til middag, silkerevers på jakken, kjole og hvidt endda. Elementerne bruger designere ofte i dag, i ´going out´ & ´big event` kategorierne i både herre og dametøj. Fluffy puffy oversize kjoler eller velour jakker med smoking elementer altså silkeknapper, revers og velour, og så bare i vilde farver med en klud om halsen og et par laksko til. Lakskoene er både mandens og kvindens domæne nu. Kønnene kappes om surprise elementerne. Nutidens dinnerjackets er elementer fra 1800 tallets rygelokale, mixet med Dandy-elementer. Dinnerjackets er iøjnefaldende selv i neutrale farver. De vidner om en delikat garderober, og er en smuk bulletproof brynje.
Den klassiske smoking i sort og det mørke jakkesæt er stadig meget populære og vender hoveder. Sådan er det stadigvæk, heldigvis. Brug elementerne lidt på kryds og tværs, dér er dandy, det vil sige, at nu skal vi ´stakkels´ mænd også kunne vide hvad der kan mixes af stilarter klassisk og farverig.
Du kan nemt iagte og nedlægge modeløve-looket og få mere Dandy-overskud i din garderobe.
Bandana -tørklæde, charmeklud.  Minimum 60x60 cm tørklæde du binder om halsen, sammenrullet, med snipperne fremad. Du kan bære det til T-shirt, eller smokingskjorte. Kort sagt et genial gentlemanish element, der uanset materialevalg, får dig til at stå lidt ud, og gør de meget identiske outfit vi mænd ofte ser hinanden i- MEGET mere bevidste, når Neckertie´et er prikken over i´et.
 
Brug din lak sko til jeans, til jakkesættet på en cocktailaften, eller til jeans og dinnerjacket.  De er et vidnesbyrd, i jagten på Dandy looket, på at din garderobe har det hele. ´Fake it till you make it´.
 
Det er en af mine mangeårige favoritter. Jeg har 3 smokingjakker og 10 smokingskjorter. De er forskellige, men jeg holder af de skjulte knapper, dobbeltmanchet og mest af alt, så pleaser denne lidt for ’’meget-skjorte’’ mig ved at den er mere forfinet end sidemandens almindelige hvide Eton.  Hiv din smokingskjorte på til et par seler og du ligner en regulær Gatsby. 3 timer inde i en glorværdig aften.
 
Advarsel
Lyt ikke til din indre stemme, der siger ”det er for meget” eller ” ro på nu. Hvem prøver du at imponere. Du ser latterlig ud”.
Tro mig den stemme har mange af os, der lever i branchen på 20. år stadigvæk. Ignorer den og oplev, hvordan ´for meget´ kun lige netop er nok, når kjolerne, cocktailglas og de høje hæle indtager scenen. Lige dér i baren på Dandy, finder du ud af at den indre stemme tog grundigt fejl. Det er et slagtehus derude, og kun modeløven overlever.
Links til produkter i artiklen finde hérunder: